tirsdag 6. februar 2007

Fornyingsglemsel?

I sin nye stortingsmelding om IKT har regjeringen tydeligvis valgt å overse et ganske så viktig område: Internett som verktøy for deltakelse og beslutninger i de demokratiske prosessene.

Jeg lette først og undret meg deretter. Konsekvensene av en slik fornyingsglemsel fra fornyingsdepartementet kan bli mange, men i første omgang vil vi kunne risikere at den viktige debatten om demokrati og Internett stilner hen. Nettets muliget som demokrativerktøy er åpenbare for mange. EU har for eksempel dette med som et av fem topprioriterte områder i sin nye handlingsplan - i2010 eGovernment Action plan . Der heter det at nettets store potensiale som kanal for debatt og beslutningstakning skal tas i bruk på alle nivåer. Og dermed har jeg fått nok et argument for at "utenforlandet" ikke akkurat går i spissen for en progressiv utvikling.

Nå vil nok debatten trenge seg på, uansett regjeringens planer, men dersom dørvokterne i de demokratiske institusjonene ikke åpner opp og ikke ønsker å ta i bruk nye kommunikasjonskanaler, da utvikles ikke den faktiske bruken av internett som demokrativerktøy. I Norge risikerer vi dermed å få en kulturelt betinget vridning bort fra ett av nettets store mulighetsområder og slik kan en nødvendig fornying av de demokratiske prosessene igjen forsinkes.

1 kommentar:

Svein Ø sa...

Veldig viktig punkt, Egil. Ser at forum for e-forvaltning, med avd. for forvaltningsinformatikk i spissen, skal arrangera møte om stortingsmeldinga 9. mars. Der blir dette sikkert tema.