tirsdag 28. november 2006

LINGUA TERTII IMPERII(LTI) - 60 ÅR ETTER

Nesten 60 år etter at den ble utgitt på tysk har boka om det Tredje Rikets Språk(LTI), endelig blitt utgitt på et skandinavisk språk. Det er det lille svenske forlaget Glänta produktion som her har gjort en kjempeinnsats og utgitt den i sin serie Medie Historiske Bibliotek.

Forfatter er Viktor Klemperer (1880-1960), en tysk filolog som med sin jødiske bakgrunn fikk merke nazismens grep om tyskland og om det tyske språket. Det er dette boka dokumenterer og drøfter på en så utrolig lærerik måte. Boka er viktig for alle som ønsker å forstå utvikling av nazismen grep om det tyske samfunnet også på mikronivå. Den er et glimrende stykke kritisk diskursanalyse lenge før begrepet diskursanalyse dukket opp.

Klemperer viser hvordan det Tredje Rikets Språk utvikler sitt hegemoni dels gjennom spredningen av de spesifikt nazistiske begrepene som livsrom, den totale krigen og nyordningen, dels ved at nazistene redefinerte og vant kampen om innholdet i begreper som folk, historie, kultur og evige verdier og dels ved at det ble skapte nye kontekster, nye medier og dermed nye felles arenaer for språkbruk der det Tredje Rikets Språk dominerte.

Boka er lærerik også for de som interesserer seg for fenomener som det merkantile språkets økende dominans i dagens samfunn. Innholdet i det nå så dominerende markedsøkonomi-språket er selvsagt noe annet, men spredningen, ”smitten” har likhetstrekk: Nyord, redefineringer og nye medier har vært viktig også for markedsliberalismen ideologiske hegemoni.
Boka kan bestilles fra kundservice@daidalos.se

Ingen kommentarer: